Tradycyjne płytkiNa podłogę w kuchni świetnie nadaje się gres. Jest on bardzo wytrzymały i nie podatny na nasiąkliwość, dzięki czemu sprawdzi się w pomieszczeniu, które jest narażone na wilgoć. Ponadto gres jest odporny na zabrudzenia i cechuje się dużą odpornością na ścieranie. Gres jest dostępny w różnych wielkościach i kolorystyce, dlatego dobrze sprawdzi się w większości stylów.
Kamienna posadzka
Jeżeli zdecydujemy się na wykonanie w kuchni kamiennej posadzki, postawmy na materiały nienasiąkliwe i odporne na ścieranie – granit, wapień, łupek czy modny w ostatnich latach trawertyn. Kamienna posadzka łatwo się czyści. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kamień jest zimny i dużo droższy od posadzek ceramicznych
Drewno do kuchni rustykalnejKuchnia w stylu rustykalnym wymaga odpowiedniego tła w postaci drewnianych desek na podłodze. Wybierzmy deski z drewna rodzimych, twardych gatunków drewna, takich jak buk, dąb, klon czy jawor. Z gatunków egzotycznych polecane są ipe, badi, jatoba, brazylijska wiśnia. Warto zwrócić uwagę na rysunek na deskach – słoje powinny być równomiernie rozłożone, a sama deska nie może mieć przebarwień i sęków. Odpowiednie pielęgnowana podłoga drewniana będzie dobrym wyborem nawet do takiego pomieszczenia, jakim jest kuchnia.
Podczas wybierania materiału do wykończenia podłogi w kuchni zwróćmy uwagę na takie parametry jak: wytrzymałość, odporność na zabrudzenia, nasiąkliwość materiału.