Październik to wciąż jeszcze czas zbioru niektórych warzyw.
Należy przygotować dla nich odpowiednie miejsce w piwnicy.
Ogród powinno się oczyścić z chwastów i pozostałości po zbiorach. Pozostałości te warto rozdrobnić, by szybciej uległy rozkładowi i przeznaczyć na kompost.
Grządki dobrze jest zasilić kompostem, obornikiem lub nawozem mineralnym, który należy przekopać z wierzchnią warstwą ziemi.
Kwiatową część ogrodu również oczyszczamy z roślinnych resztek.
Grabimy zalegające na trawniku liście, w przeciwnym razie trawa pod nimi może zgnić lub może się na niej pojawić pleśń śniegowa.
Trawnik jesienią należy regularnie kosić, do pierwszych przymrozków. Pamiętajmy, by nie nawozić go nawozami zawierającymi azot, żeby nie pobudzać wzrostu trawy.
Wykopujemy cebule roślin, które nie mogą pozostać na zimę w ziemi (np. mieczyki, dalie, kanny) i umieszczamy w skrzynkach wypełnionych piaskiem, torfem lub trocinami, w chłodnym pomieszczeniu. Natomiast cebulki wiosennych kwiatów, jak hiacynty, narcyzy, tulipany, wysadzamy do gruntu.
Jeśli zamierzamy posadzić drzewa lub krzewy liściaste, najlepiej zrobić to właśnie w październiku. Zdążą się one ukorzenić jeszcze przed nadejściem zimy.
Również w tym jesiennym miesiącu możemy posiać wiele roślin (np. chabry, maki, czarnuszki, nagietki, pozłotki), które dzięki temu zakwitną wcześniej niż zwykle. Gdy pojawią się siewki, należy zabezpieczyć je przed zimową porą, okrywając gałęziami drzew iglastych.
Późniejszą jesienią, w listopadzie, zabezpieczamy rośliny na zimę, gdy nadejdą pierwsze przymrozki.